Gyászolunk - Dr. Berencsi György (1941-2013)

Súlyos veszteség érte a magyar tudományos közéletet és a XIII. kerületet: tevékeny és sikerekben gazdag életének 72. esztendejében, 2013. április 25-én elhunyt prof. dr. Berencsi György virológus, címzetes egyetemi tanár, az Országos Epidemológiai Központ foosztályvezetoje, kerületünk díszpolgára.
Berencsi György Budapesten született 1941-ben, Püspökladányban érettségizett 1959-ben, majd a Debreceni Orvostudományi Egyetemen diplomázott 1965-ben, ezután a Hajdú-Bihar megyei KÖJÁL víruslaboratóriumában kezdte meg tudományos pályafutását. 1968-ban az Országos Közegészségügyi Intézet vírusosztályán munkásságának középpontjába az influenza és az enterovírus laboratóriumi vizsgálatát állította. Ösztöndíjasként 1973-ban németországi tanulmányúton vett részt, majd a SOTE-n fiatal tudóstársaival lerakták a génmanipuláció módszertani alapjait. Egy évtizeden át vezette a WHO nemzeti influenza-referencialaboratóriumát. 1988-ban lett a vírusosztály vezetoje. Fáradhatatlanul tanított a SOTE-n és az ELTE-n, 1988-tól öt évig volt a Magyar Mikrobiológiai Társaság fotitkára. 2006-ban vonult nyugdíjba, azóta tudományos tanácsadóként dolgozott. Megkapta a Manninger- és a Fodor József-emlékérmet.
1986 óta volt a XIII. kerület lakója, 2002-tol díszpolgára. Rendszeres továbbképzéseket tartott a Nyíro Gyula és a Madarász utcai Gyermekkórházban, kutatásokat folytatott az idoközben megszüntetett Szabolcs utcai Állami Gyógyintézeti Központban. Rendkívül gazdag, a közegészségügyért kifejtett virológiai kutatói és oktatói tevékenységéért 2001-ben a Pro Sanita emlékéremmel tüntették ki, 2005-ben a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje kitüntetést is megkapta.
Dr. Berencsi Györgytol 2013. május 14-én 12.45 órakor vettek végso búcsút családtagjai, barátai és tiszteloi a Farkasréti temeto Makovecz-termében. Dr. Berencsi Györgyöt Budapest Fováros XIII. Kerület Önkormányzata saját halottjának tekinti. Emlékét orizni fogjuk.