A: Vörös vérsejtek.
B: Nagy limfocita valószínűlegl természetes ölösejt (NK sejt) granulumokkal tűzdelt plazmája vörös vérsejteket ölel körül.
C, E, I: Granulocyták. Fehér vérsejtek. Falósejtek, nem célzottan hatnak. Főleg azonnali válaszban szerepelnek, gyulladásoknál nagyszámban fordulnak elő, (gennyképződés). Mozgásukat citokinek szabályozzák.
D: Eozinofil granulocyta, fehérvérsejt. Jelentőségük van elsősorban a kisméretű szervezetek (protozoonok,férgek, ektoparaziták) támadásának kivédésében és allergiás állapotokban. Plazmájának granulumai hidrogénhiperoxidot tartalmaznak.
F:Monocyta. Szöveti megjelenési formái a makrofágok, melyek minden szerv és kötőszövet alkotó részei. Az immunválasz minden részében szerepelnek. Fő tevékenységük a fagocytozis (falósejtek). Emellett biológiailag is aktív molekulákat ( citokineket, komplement fehérjéket, növekedési faktorokat )állítanak elő. Szerepelnek az antigén+ellenanyag+komplement bemutatás folyamataiban. Szöveti formája a dendritikus, azaz lábas sejtek. Monocytákból is kialakulhatnak. Elsősorban nyirokszervekben, bőrben fordulnak elő. Szerepük az antigén bemutatásban és a B limfocyták működésének beindításában van.
G: Trombocyták: azaz vérlemezkék, az azonnali válasz szereplői. Az idegen betolakodót hálóba fogják, helyhez kötik.
H: Limfocita. Szakszerű részletességgel az idegent (antigént), csak a limfociták receptorai ismerik fel. Eltérő működésük alapján a limfocitákat különböző csoportokba sorolhatjuk.
B limfociták. Feladatuk a sejten kívüli betolakodók elpusztítása ellenanyagok közvetítésével.
T limfociták. Feladatuk lényege, hogy a védelmi folyamatban vezényeljék a különböző immunsejtek bonyolult rendszerének válaszait. Két főcsoportjuk a segítő és ölő T sejtek. A segítő T sejtek a B sejteket ellenanyag termelésre késztetik, de az immunrendszer más sejtjeit is. Az ölő T sejtek a fertőzött sejteket támadják meg és végeznek velük. Citotoxikus ( sejtmérgező) T sejteknek is nevezik őket.

J: Bazofil granulocita, fehérvérsejt: Szöveti formájuk a hízósejt. (Lásd. allergia) A hízósejtek főleg a bőrben és nyálkahártyákban fordulnak elő. Felszínükön erős kötésű IgE ellenanyag receptorok vannak, melyek az IgE, majd az allergén megkötése után kiürítik sejt plazmájuk szemcséit (granulumait) Ezek nagyhatású bioaktív anyagokat, hisztamint, szerotonint enzimeket stb. tartalmaznak, A gyulladások, allergiás folyamatok, központi szereplői.