Védve, vagy védtelenül?

A védőoltásokról
Dr. Berencsi György

Minden kis újszülöttnek világrajövetelét követően először az édesanyjával találkozik. Majd fokozatosan ismerkedik a család többi tagjával is. Az élet első napjaiban azonban láthatatlan baktériumok, gombák és vírusok is bemutatkoznak nekik. A külföldi rokonokat, barátokat csak később, fényképről mutathatjuk be a csecsemőknek.

A védőoltások ilyen „fényképek”. A csecsemők immunrendszere megismeri segítségükkel azokat a kórokozókat, amelyek miatt kevesebb mint 100 éve még Magyarországon is évente százezren betegedtek meg és sokezren meg is haltak. A képek és táblázatok mutatják, mi lenne ha ez a tanfolyam (a védőoltások) elmaradnának.

MINDEN VÉDŐOLTÁST IDŐBEN MEG KELL KAPNIA A GYERMEKEKNEK! 1931 és 1940 között évente 2512-en haltak meg és 57097-en betegedtek meg olyan betegségekben, amelyeket ma védőoltással meg lehet előzni. 1996 és 2005 között egy évtized alatt ugyanezek a fertőzések összesen 63 gyermek halálát okozták és csak 571-en betegedtek meg.

Magyarországon 1931 és 1941 között még csak a torokgyík ellen oltották a gyermekek egy részét. Védőoltások nélkül évente tízezrek betegedtek meg a felsorolt betegségekben. 1996 és 2005 között 10 év alatt csak néhányan betegedtek meg az I. táblázatban felsorolt betegségekben, meghalni pedig csak járványos agyhártya gyulladásban haltak meg (II. Táblázat).

Ki szeretne a 30-as évekbe visszasüllyedni????